kitesafe-lycraEr komt aan de Belgische kust geen GAS-boetesysteem voor kitesurfers die de regels bij een windkracht van meer dan zeven Beaufort in de wind slaan. Wel denkt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé erover na om een deel van kosten bij een reddingsmanoeuver door te rekenen aan de roekeloze kitesurfers. Dat is vandaag besproken op het overleg met de kustburgemeesters.

Op het overleg stond de aanpak van kitesurfers bovenaan. Daarbij werd even gedacht aan GAS-boetes voor kitesurfers die zich bij te harde wind toch op zee wagen, maar dat lijkt voor veel burgemeesters niet de ideale oplossing. “Een aantal gemeenten hebben nog geen GAS-reglement en er zijn burgemeesters die ervan overtuigd zijn dat dat niet de juiste aanpak is”, aldus voorzitter Patrick De Klerck.
De gouverneur speelt wel met het idee om ongehoorzame kitesurfers te laten opdraaien voor een deel van de reddingskosten. “Dat klopt”, bevestigt gouverneur Carl Decaluwé. “Ik ga daarvoor federaal minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits volgende week aanschrijven. We gaan daarbij ook kijken of er voor topsporters uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Surfers die zich voorbereiden voor een belangrijk kampioenschap, zouden op eigen risico toch op zee kunnen, zelfs als de wind harder waait dan zeven Beaufort.”

De gouverneur zoekt ook naar een uniform reglement, want de voorbije zomer waren er ook heel wat reddingsacties voor mensen die aan peddling deden. Dat is rechtopstaand surfen met een peddel. “Ook daar moeten we naar kijken. Misschien kunnen alle watersporten onder één regel komen”, besluit Decaluwé.

 

source: hln.be

UH Team Rider in Dakhla - Trailer
Fone 2014 - GIFT